Apr 25, 2012

good or bad jadi orang yang cakap lepas ini?

mostly manusia selalu akan cakap macam macam dan tanpa berfikir bila emosi menyerang sebab otak telah dikawal oleh nafsu emosi. majoriti dari korang akan setuju dengan statement ini sebab aku sebagai manusia pon commontly agree.. ape lagi korang yang baru nak pikir entri aku kali ini tentang apa..for sure la aku lagi rumit pemikiran tentang ini dari kau..

satu contoh :
kau gaduh dengan kawan baik kau sendiri 
dia tuduh kau annoying tak pikir langsung perasaan dia..
padahal kau secara manual sangat mengambil berat akan hal dia sampai menjejaskan hidup kau dan paper kau
tapi dia still sebar fitnah dia cakap kau selfish
masa itu kau melenting dan akan keluar la perkataan yang kasar di mulut
dan akibatnya di hati
dan muncul la pengaduhan yang tak tahu bila nak berhenti sebab ego
ego manusia sangat tinggi dan lebih tinggi ofkos from kaum lelaki

tapi bila ego dan ayat kau yang tak boleh blah keluar akan menyebabkan setengah pihak akan terasa hati dengan kau as the speaker
" alaaa gua jujur kot..itu pon nak sentap..leklaa"
memang elok jujur tapi tak baik kalau tak jaga langsung perasaan sahabat baik kita itu
tak nak jaga menyeluruh pon jaga la sikit jangan sampai bagi dia ambik hati
ambik hati bukan ambik masa sekejap tapi lama
hati manusia kan tak bole nampak so alert la dengan cakap cakap kau

tapi mostly orang yang cakap main lepas je tanpa fikir perasaan orang lain dan anggap diri sendiri betul memang tak banyak kawan..aku bet dari awal
sebab aku ada member yang tak perasan langsung orang jelek dengan perangai dia..tapi still buat lagi perangai dia..member member yang tak suka itu layan je la..sebab reti jaga lagi hati dia
for sure lepas dia blah kena kutuk kaw kaw...banyak kali member dia bagi hint pasal perangai dia yang cakap lepas itu tapi dia buat derk je macam anak manusia tak ada telinga. dia bet dia betul.. mostly yang perasaan dia bagus bila dia terasa lebih dari orang lain..it's means pandai *sigh

sampai dia keluar ayat yang berkaitan dengan tuhan..

contoh : perangai sesorang bukan bergantung dengan judgement dari manusia tapi dari allah.. cari keredhaan dari allah penting dari cari keredhaan manusia..

memang statement dia tak salah tapi cara dia lihat dunia ini berbeza..its means, dia still anggap yang dia totally betul dari orang lain dan kalau gaduh pon dia still anggap dia betul..can you imagine bila gaduh pasal syabas dengan indah water..dia still tegak kan benang yang basah kata dua dua syarikat yang sama? dengan muka yang totally serius..kau rasa macamna member dia tak jelek..tak boleh blah betul perangai kau betei

yang aku tak paham itu dengan point ape dia nak bangga dengan diri sendiri..kawan tetap sikit pon ikut dia..macam tak berbaloi kalau jadi orang yang cakap lepas ini..seriously..it's annoying setengah part okey kalau kau nak cakap lepas tapi setengah part yang sensitif sikit pliss konsider your word before speak..cakap boleh tapi slow talk not terjah sampai memalukan orang itu..tak baik memburukkan orang depan orang lain..itu mengaibkan orang nama dia .

so si mulut lepas..aku tak salah kan kau sebenarnya..you totally good tapi aku nasihat sebab aku tak nak kau hilang kawan sebab mulut kau itu... so bear with it..


bear this in mind : human always make mistake..not all perfect in this world..
#If you didnt see it with your own eyes or hear it with your own ears, don't invent it with your small mind & share it with your big mouth okey si mulut lepas? use your brain before your speak..orang kata kita akan kenal peribadi seseorang itu macammana bila kita tengok cara dia layan kawan kawan dia..
it show our own attitudes as bad or good as being friend :) 


12 comments:

schaze zainn said...

kadag2 terasa hati juga dgn org yg cakap lepas ni -,-
mebi bg dia benda tu tak de apa2,
tp kalo sy mmg dah sentap dah
sbb sometimes kite kene juga jaga hati org kan

Eyka said...

totally right :)

Natasya Naslin said...

hohoho.. betul3 -_-"
masalahnya, masing2 ego .. dush3 >_<"

Eyka said...

kann? itu la sebab dy -.-'

ciksengeh :D said...

dah jumpe ramai yang macam ni .. tapi mcm mane pun kite touching ngan org-org tuh , kita still bt bangang je ngan dorang .. hehe

Cik Farhana said...

Ad gak member jenis mcm nih, hmm sabo jela~

'Jaga hati' kawan itu sgt penting. dat's y xleh maen lepas jew, pK dlu b4 ckp..lain org lain prasaan kn:)

btw, nice entry dear~sy follow sini :)

Rara Nasiha said...

si mulut lepas? err, for me kalau dia cakap lepas untuk kebaikan takpa. tapi kalau dia cakap lepas just nak downkan other people, seriously itu tak bagus. :)

aRa ❤ aFiq™ said...

mulut lepas eh.. nk cakap org kadang2 diri sdri ni pun ada terlepas jugak.. adehh -.-

Prince of Noob said...

good or bad bergantung kepada persepsi masyarakat, kalau buat benda baik tapi org nilai berlagak la riak la konon alim la... nak buat mcm mana... btw done follow -
noob

ezyra daniel said...

manusia nie mcm2 ragam kan..kgd2 uwhh smpai tak tlayan :)

takutake said...

Aku jenis yang cakap lepas. Dan betul la. Tak ramai sangat kawan pun. Takut nak dekat sebab nanti tercucuk-cucuk je hati, telinga merah-merah je.

Dan seriously, aku cuma bercakap tentang benda yang aku rasa betul je. Untuk kebaikan depa jugak. Tak cakap depa naik lemak. Kena la kau.

Dan biasanya laki tak kisah sangat kalau geng-geng dengan orang cakap lepas. Hati batu sikit.

Perempuan je weird sikit. Bak kata perempuan, hati perempuan umpama tisu. Tak boleh apply force yang mendalam. Nanti terkoyak.

Eyka said...

haha..dengan eyka hentam je ckp..eyka kepala lain skit..sentap gak laa..tapi cepat reda..homai :O