Jul 14, 2011

spontan hati :)


ehem..ehem...eyka nak tanya satu benda boleh tak? :)
korang pernah tak judge orang before korang kenal dia betul betul dulu?
macam contoh..
korang kenal dia melalui orang lain..

contoh :
"erkk...dia tak baik laaa..asal kau nak kawan dengan dia..."
"wey...dia suka cari pasal laaa..nanti kau plak jadi mangsa dia lepas ini.."
eyka pernah berhadapan dengan situasi itu dan eyka pernah dulu judge orang before eyka kenal dia betul betul..
dan sekarang eyka rasa bersalah sebab 
lepas eyka betul betul kenal dia..
dia sangat sangat okei berbanding dengan kawan kawan eyka yang lain..
seriuss ni..=.="

sekarang eyka tak kawan dengan dia..tapi bila eyka tenung dia..keluar setiap hari ayat ini..dan selalu mengulang dalam otak bila eyka berdepan dengan dia..=.='

"ya allah..betul ke budak ini yang aku nak elak sangat ..asal aku boleh tak suka dengan orang yang betul betul baik dengan aku sedangkan orang yang rapat dengan aku pon sanggup tikam aku dari belakang.."
dan sekarang eyka betul betul menyesal dan eyka nak minta maaf tapi malu...
tapi kalau dia terbaca ayat eyka ini..
eyka nak dia tahu eyka sayang dia macam mana eyka sayang sahabat eyka yang lain..
please forgive budak naif ni..-.-'

korang pernah tak berhadapan dengan situasi ini...?
kalau pernah... korang cuba la buang sikap senang judge orang for the first meet and pleaseeee buang la ayat pasal orang yang korang first meet 2 yang korang dengar dari orang lain sejauh jauh mungkin and try to make friend first dengan dia baru start judge dia macam mane.....it more better than believe other :)

psst..pssst..korang rasa eyka ini budak macam mana first time korang berbual dengan eyka dalam blog ini? 
macam annoying ke tak? :)
#erk okbai!haha;D

20 comments:

Mejuez said...

Kekadang kit selalu ikut cakap orang kan... macam aku pon selalu sangat ikut cakap orang.. bila orang tu kata macam ni aku pon follow kata macam ni..

bila orang kata dia macam tuh.. aku pon kata yea yea jugak.. aku bukan tau.. yang aku tau menaburkan kata kata ulangan apa yang kawan aku cakap.. padahal aku tak kenal dia macam mana rupa..

baik perangai dia buruk perangai dia aku pon tak tau..

tapi bila dah kenal baru aku tau siapa dia..

kita ni tk boleh nak judge org sangat.. takut nanti termakan diri.. takut kita balik yang kena...


huhuhu aku rasa aku pon da banyak kali terkena situasi macam ni... T_T

y u y u Z u l a i k h a said...

yunkk.. macam mana awak buat yang kotak tu???

Syazwan Che Deraman said...

first impression tu penting dan bahaya..

Eyka said...

mejuez: betull..serius eyka pon.. benda ini byk kali jadi dlm hidup eyka..hehe..=.="

Eyka said...

yuyu: hehe..2 name dy blockquote la yuyu bukn kotak2 laa..hee:)

first eyka pon tak tahu..tapi tengok blog org cntik je ade bnde ni..eyka pon try buat..jadii tauu..sukee..hehe:)

kalau yuyu nak try..nah eyka bagi link..gi la try test! :)

http://diarykoyak.blogspot.com/2011/03/tutorial-17-blockquote.html

dgn ini:

http://nananitchiepie.blogspot.com/2010/12/tutorial-blockquote.html


kalau nak lain..yuyu try search blockqoute..kompem banyak yang ajr bnde ni..:)

Eyka said...

syazwan che deraman: haha..betull!! eyka sokong 2..haha:P

Amirah Suhana said...

Eyka, miwa rasa sume pun pernah lalui situasi ni . to be frankly, miwa pun pernah lalui situasi yg sama...And guess what, dia bestfriend miwa skang. Alhamdulillah miwa x termakan kata-kata kwn yg miwa anggap kawan tu sbb tanpa sedar dia tikam miwa dari belakang..Sedih kan?Tapi tu lah kenyataan ...And betul ckp eyka, dont judge peeps tanpa kenal betul2...=)

✿ cikcimi said...

pernah jugak!
#malubetol

cikSukaSuki@AL said...

ok pernah jugak.

*eyka sangat poyo ah masa first impression kita kenal eyka. tapi bila dah lama kenal. ok you are so funny and sometimes i think yes, you are one of my best friend, *pasal gua jujur hari ni. ok lebiyu so muchhhhhh

Eyka said...

amirah suhana: eyka pon prnah kne gak..sedihhh wooo~ :(

#jge dia baik2 tau awak! :)

Eyka said...

cik cimi: haha..tak yah nak mlu2 sgt ahhh! haha:P

eyka pon same laaaa...:'(

Eyka said...

cik suka suki (apekah?haha): gua pon sayang lu laa...seriuss macm dah lame knal weyy~ :)

#teringin nak jumpe laaa...nak ajk main domo! haha:P

yuyueyuliana said...

penah je eyka. yang pentg kita simpan dalam hati ke . kan ? :)

A.s.t.i.n.a said...

setiap manusia itu fitrahnya berbeza.. maka jgn meletakkan prasangka..

sucikan hati dengan niat yg baik.. herher


yank, bak mel adress ke dygastina@gmail.com

nak invite ke blog

cikSukaSuki@AL said...

jangan petikaikan nama gua laaaaa

teringin jugak nak jumpe. wahhh kamain asyik main domo je, nanti kite karok lagu domo sesama

Eyka said...

yuyueyuliana: hehe..kadng2 terlepas gak! haha:P

Eyka said...

astina: erk..eyka tak pndai sgt sent2 email..huhuhu..=.=

#ni email eyka..
eykamiyaki@yahoo.com


awak..asal private blog?

Eyka said...

cik suka suki(#apekah? haha:P ahh..gua nak pertikaikan gak! haha:P ): boleeeeeeeeeeeeeeee...yg 2 gua sukeeee!! yeahhh2! haha;D

Kapten Atok said...

nasib baiklah aku senang ja kawan semua org. hehe

pasal ko eh. aku rasa ko...

Eyka said...

kapten atok: ceh! puji dri sndri plak! haha:P

#ok..fineeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee ..ciskek! haha:P