May 11, 2011

korang agak ?:)


korang pernah tak dengar quotes:

kalau nak tahu orang itu macam mana ..korang tengok la kawan dia :)
bagi eyka la secara personal..eyka bantah gila ayat atas itu..macam good good je statement...eyka bukan nak cakap apa tapi eyka rasa manusia tak berhak judge manusia lain..even budak yang korang judge itu seteruk teruk alam sekali pon...eyka rasa macam tak adil gila dunia ni bila judge manusia based dari kawan dia...iskhh..=.="

contoh situasi: 

wey minah ..ko kawan lagi dengan mamat sial itu dia dah la suka main rogol rogol pompuan ini..ko ini memang tak reti pilih kawan kan..ntah mana mana ntah..pakai rembat je kau kan??    

okei.. ini bengang gak la ayat atas ini..asal kalau dia teruk kena label gak kawan dia teruk sama...macam la korang yang cakap itu baik 
sangat..muahahaha....

why people always blame he/she atas behaviour kawan dia?:)

bagi eyka..kita boleh je kawan asal dia tak musnahkan hidup kita..(kalau dah  nasihat macam buat pekak je..biar jeee laaa....dah nama pon manusia..mana reti pikir nak berubah..:) so korang boleh nasihat atau ignore dia tapi tak salah kan kalau kita kawan budak itu sebab nak ubah hidup dia..tak salah kan korang? :)

lagi contoh..

wey..asal ko suka kawan dengan betina sial itu dah la dia suka tido dengan jantan ntah mana mana ntah..ada hati ko kawan dengan dia lagi?

kenapa tak boleh kawan?? diorang manusia gak..cuma jalan hidup diorang je memang sesat..tapi korang ada otak pikir baik buruk..bukan budak kicik yang tak ada akal...mesti korang pikir tak kan la korang nak terjerumus sama kan?? 
so kalau nak kawan pon ikut nawaitu korang laa....tak salah kan kalau ada kawan macam diorang?  
(kadang kadang ada gak kawan dalam spesies ini yang reti pikir kawan dia..tak semua tikam kawan dari belakang tau..jangan suke sangka buruk dengan orang dari first judge mata kita:))

lagi contoh 
weyy..lembap la kawan korang ini?? asal kawan dengan dia lagi...korang pon nak jadi bebal macam dia ek?? muahahhaa ;D

eyka paling tak suka orang yang macam atas ini..lembap itu anugerah dari tuhan..manusia tak pernah menjangka dan nak jadi macam itu..tapi dah dapat kena terima la sebagai takdir...manusia tak boleh la sekati je blame kawan dia pon sama macam itu..kesian la kawan kawan dia yang pandai kena cakap bengap
(cukup 44 kali bengap terus kawan dia itu..adess...=.=")

lagi contoh;

wey, asal ko nak tulis blog macam ayat suci je der...tengok kawan ko pon lebih kurang je macam ko kutuk itu haaa..same je aku tengok...lagi mantop ada te*** dia dari orang yang ko kutuk itu..memang tak pakai otak kan ko pilih kawan..sexy gilaaa...bajet hot la tewww~ ko dengan member ko itu boleh blahhh laaa!

ini lagi eyka panas...ini pernah berlaku dekat member eyka..gila laaa...asal nak kena mention kawan juga bila ada entri sopan baik macam itu dalam blog...asal ada ceramah free je dalam blog yang korang tak suke mesti nak kutuk macam atas itu haa...asal ek?? yang pasti itu bukan blog member itu..ini blog member dia yang bukan sexy itu....asal kena judge tulisan dia dengan apa yang dia cakap based tengok kawan dia..
salah ek kalau ada kawan macam itu..tapi tulis blog?? 
adusss ..eyka tak paham la manusia ini...suka sangat nampak salah orang salah sendiri tak nampak plak...manusia..manusia...:)



dunia nak akhir zaman dah pon..tak kan la sebab kawan macam ini..kita terus di salahkan sebab make friend?? macam tak rare sangat laa korang...atleast kita sebagai kawan mungkin boleh cuba nasihat..ubah hidup diorang jadi lagi baik..bukan pinggir je manusia yang memang sejak azali seteruk teruk alam ini haaa..T.T

ce korang pikir kalau dia yang teruk itu gaul dengan orang yang lagi teruk dari dia..mesti terus musnah kan hidup dia?? :) 2 sebab la wujud kawan dalam golongan baik.. atleast mana tau dia nak berubah ..dia boleh dapat pandangan korang..korang pon boleh guide dia..kan indah itu???:)

hidup ini indah just be yourself and terus move on...
kita adalah diri kita..
kenapa nak judge individu based on kawan dia.??^^"

 kesian korang bila berkawan dengan orang yang lembap... korang pon akan di cop lembap..adesss....bila la nak maju dunia..kalau wujud lagi kepercayaan macam itu... kopius derr~ ^^"
 okbai :)

28 comments:

nanad said...

hmm..betul jugak.

nub said...

kawan2 aku ramai yang ketegaq..

aku jaa nerd. hihihi

Simpleblanklife said...

Tapi..tapi...tapi....berkawan tak kesah dengan siapa. tapi dengan dia, dia dan dia yang tak layak jadi kawan kena jauhi.
yang dasar tak reti hormat kawan, makan kawan, dan penipu kawan.

latar belakang tak jadi masalah walau pengedar dadah sekalipun, tapi cukuplah boleh hormat kita sebagai kawan. Mudah je kan?

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

tau xpe xpe.. kawan aku ramai yang macam pelesit jerk.. tapi aku ne baik, sopan santun, bijaksana, budi bahasa, penyayang, pendiam, rajin, bijak, hormat menghormati, kaya, kuat, gagah dan macam2 la.... hahahaha

http://aniesandyou.blogspot.com said...

berkwn dgn sesapa shj.yg penting kita tahu how to behave for ourselves

Jiran ooo jiran

Eyka said...

nanad: hehe :)

Eyka said...

nub : hahaaha..boleh caye ke nub?? muahahhaaa ;D

Eyka said...

si cun: mudahhhh~ haha :) *clap2 hand..haha*

Eyka said...

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine: eleehhhh~ yeke awk tak?? lalalalaala~ haha XD

Eyka said...

http://aniesandyou.blogspot.com: betull~ eyka sokongg :)

Aimi dan Pakcik Hashim said...

aku suka kawan budak nakal, berontak etc

syok ja

Eyka said...

Aimi dan Pakcik Hashim : same la macm eyka ..haha :)

Askrie Hishamuddin said...

sedih betul, tak pasal-pasal kawan Askrie pun terlibat sama.. padahal diorang tak bersalah pun. :'(

izzah said...

blum tentu kawan ngan org baik jd baik kn??

ahmadbaihaqie abdrazak said...

tulah manusia suka judge orang based on outside. pdahal tak kenal lagi da anggap macam2, @.@

Ayie said...

Jangan judge a buku by its kulit..

rafiq said...

iyelah. memang tak logik. cuma kadang-kadang mungkin ada kebetulan. tapi tak banyak la.

dayah SnoW Heuka said...

dont judge a bokk by its cover ;)

Ries Lee said...

kenal dulu, baru judge. walaupun surrounding mempengaruhi karakter seseorang.

bunga said...

kawan2 kadang2 mempengaruhi satu sama lain..

Eyka said...

Askrie Hishamuddin : manusia memng macm 2..saboo jee laa~ hee:)

Eyka said...

izzah : sokongg!! hehe:)

Eyka said...

rafiq : eh..eh..ye kot~ haha ;D

Eyka said...

ahmadbaihaqie abdrazak: betuull..kadg2 tak paham eyka manusia ni..adess~ =.="

Eyka said...

dayah SnoW Heuka: betull!! haha ^^

Eyka said...

Ayie: betull~ haha ;D

Eyka said...

bunga: betull..tapi kdng2 kawn jugk ade membantu kan? hee :)

Eyka said...

Ries Lee: betull :)