Apr 16, 2012

PTPTN *dah pinjam sila bayar*


*great word: pakcik masa 4:44 itu aku suka*

Demontrasi Mansuh PTPTN 14/4/2012


aku tak paham betul la apa guna nak mansuh segala bagai PTPTN..pikiran diorang ini macam mana pon aku tak tahu..kalau la PTPTN ni di mansuhkan macamana generasi akan datang nak sambung belajar..sebab bukan semua budak dalam malaysia ini kaya..diulang not all student ni KAYA ok?
lagi satu kau ingat negara malaysia ini kaya sangat ke dia punya pendapatan? 
memang sangat kaya itu sebab korang suka mintak macam macam..dasar manusia tak bersyukur
jangan lepas ini timbul isu demonstrasi suruh kerajaan bayar rumah kereta dan semua kelengkapan kau dah la
*sigh

jadi macam mana pon pinjaman it means sementara dan harus di kembali bila sampai masa dia..jadi bayar je laa..kalau tak nak pinjam..kenapa dari awal ambik duit itu semua..?
last last liat nak bayar..
memang perangai macam bodoh jee..
harap je belajar tinggi tinggi..tapi bangang betei

semakin tinggi ilmu dapat semakin manusia bongkak ke langit dan selalu ingat segala tindakan diorang bijak sebab diorang terpelajar segala..kan IPT kan? hebadd betei student sekarang..congrate laa

dan orang dalam demontrasi ini semua budak melayu..majoriti MELAYU..
macam bodoh tak ada kerja dah nak buat asyik nak buat demonstrasi kau je
kalau la kau semua pikir belajar rajin rajin sampai dapat first class dah tak payah nak bising pasal duit PTPTN dah segala bagai itu nak bayar ke tak..
kompom kompom kau free dapat..

padahal duit PTPTN itu semua bukan kau guna nak beli barang belajar pon
koman koman rembat henset betei
tak yah nak poyo sangat kata sangat membebankan la apa laa PTPTN itu 
padahal kau yang bebankan diri sendiri untuk bayar sebab beli benda tak penting
mat haron betull


kau ada otak kau boleh pikir

opinion gua
tak nak terima gua tak kesah


13 comments:

faiz fakhirin said...

sebenarnya, tu semua 1 politik untuk ptptn dikaji lagi...dulu kn ptptn pernah dibuat demostrasi n hasilnya diturunkan kepada 1%...alih2 charge tersebut masih lagi membebankan student ipts yang terpaksa menanggung hutang sehingga 50K...tu belum sambung degree n master....

Ok fine, kita katakan kalau xduit jgn la study...so, what happen to the next generation? mereka yg berduit akan menguasai pasaran...yes, ikutkan ekonomi, malaysia mampu bagi perkhidmatan percuma dengan pelbagai syarat dan tutup semua kronisme..

Mereka fikirkan generasi akan datang..xkan kita mahu lahirkan generasi baru sebagai generasi hutang... Nak xnak, kita generasi baru kena bagi tekanan pada atasan untuk lakukan perkara terbaik sebelum mereka tinggalkan tapuk kepimpinan pada generasi baru...

Hutang negara pun dah beratus billion... adakah kita mahu menambahkan lagi hutang generasi akan datang...

Eyka said...

faiz fakhirin: it not about hutang sebenar dia..it about amanah bila orang bagi pinjam..takkan la dah pinjam kita refuse nak bayar balik..atleast benda yang kita bayr 2 boleh pusing balik jadi modal negara kan? tak kaya pon malaysia atleast ade duit untuk masa depan..

thnx 4 ur opinion :)

KuNanGKuNanG said...

camni la agaknye generasi2 yg pembangkang nak lahirkan.cikit2 demo. ikut je pe yg org kata.nak kata xbijak tp masuk universiti. cth senang je.slalu kan kite kata jgn manjakan anak2,nnt ank2 naik tocang.ptptn dihapuskan dan perbelanjaan studi semua krajaan tanggung,xmustahil nnt semuanye nak krajaan tanggung.xkan la duit rmh,makan pakai semua krajaan nak tanggung.stuju ngan eyka.duit PTPTN tu bukan je tuk yuran u.korang guna tuk tanggung makan dan duit korang berfoya2 kan. wahai anak bangsa sekalian...fikir la sblm bertindak dan jangan la korang semua mudah sgt diperbodohkan.

Eyka said...

kunangkunang: just my thought..sharing..hehee :P

mecasih :)

thnx 4 ur opinion:)

Bro Azkar al hamidi said...

SEngal bagai! xde PTPTN, susah leew! kira oke le tu! PTPTN da kurang kepada faedah 1% !... memudahkn rakyat...

depa tu kaya.. boleh lah!.. beli keta pakai cash!.. xpon smbung blaja selepas umur 30 tahun.. (kumpui duit nak belajar) huhahahahha

Kuronofu91 said...

Bg pendapat aku....nak mansuhkan PTPTN tu mmg bangang...semua nak free je....tapi kalau mansuhkan "bunga" utk bayar balik pinjaman PTPTN tu sokong kot...hehehe

Qielazman said...

sokong sngt ! blaja tinggi dah, tp xpikir rakyat yg "KAYA" sngt kat malaysia nie ! gahh typical Malaysia suke sngt semua nak free ! Dah pinjam bayarlah, kan ? huhu

r-5 said...

hehehe agak setuju dngan idea yang dilantangkan oleh gegel. hehe

qina said...

pasal PTPTN ni xamik tau sgt la, tapi bagi saya, kalau dah reti pinjam, bayar balik. cuma kerajaan perlu kurangkan interest tu atau mansuhkan sebab benda tu riba.

Anonymous said...

They have ERESO .
And they have QUARSO , too.
So when they got MOBECO- BAZZELECO - BLECO , it was a slam dunk and that's with RORY V.
That's SEACREST- PITT- " TELEANGE ".
And it's all about CROOL - PTYL LTD on ASEASE.
BESSO & LEASSETA .

Anonymous said...

There is a movie called Kansas Kings.
Do they know that?
MMILAYST knows.

Rara Nasiha said...

pelik la dorang ni. demo macam orang takda akidah. siap kalung-kalung bunya. apa tu? islam tak pernah ajar macam tu dan yes, majoriti yang berdemo bagai, Islam. what a shame.

Eyka said...

why so serius? lekluuu..harharhar ;p