Aug 26, 2011

nak cuba buat laa nanti..:P



french3 Mencuba membuat Macarons yang berlainan method

File:Macarons 001.jpg


A Valentine's Day Macarons Bouquet

tadi tengah tengah search resepi untuk raya..eyka ternampak benda comel atas itu weyy...wahhhhhhhhh! macaronss!! sukeee;D

jadi eyka search resepi nak try test buat untuk makan sendiri sendiri sebab eyka memang jenis kedekut...kakaakaka :P

Ini resepi macarons eyka ambik dari blog orang :)
#nak try laaaaaa...perghhh!! beshh! :)
200 gram - icing sugar ( icing dan serbuk almond hendaklah diayak dulu
120 gram - serbuk almond (badam)
3 biji putih telur ayam  - (jangan pepandai guna telur itik atau telur puyuh...!!!! saya simpan selama 2 atau 3    hari dalam peti ais)
20 gram - castor sugar
secubit - cream of tartar
cara-caranya......

mula-mula, ayakkan serbuk badam dan icing sugar --- kasi halus....
put aside (cheewah!)

seterusnya,
putarkan putih telur -- slow-slow dulu.....ermmm tapi jangan slow sangat...agak-agak jer.....
then masukkan castor sugar......putar lagi....
then masukkan secubit cream of tartar....putar lagi.......makin lama makin laju......
(ingat!!! jangan terus putar laju-laju.....tak jadi nanti)
buat macarons nie perlu ada kesabaran...putar mengikut putaran zaman..dari perlahan bawa ke laju sikit.....
dah putar and agak-agak gebu putih telur itu tadi.....angkat pemutar...lihat dan tenung....jatuh tak bahan itu dari pemutar besi itu?....kalau jatuh meleleh...putar lagi.....laju sikit......sampailah anda angkat besi pemutar tersebut...tiada putih telur jatuh......cantik gebu and shinning jer..........(Oh! anda bolehlah letak color kesukaan setitik sahaja...jangan banyak sangat....ke dalam adunan yang tengah berputar itu tadi)

aktiviti seterusnya....
di dalam bekas adunan telur itu tadi, tuangkan serbuk badam+icing sugar ke dalam adunan tersebut....
NANTI!!!! jangan tuang dulu.......tuang ikut urutan....(saya tuang empat kali) maksudnya.....tuangkan separuh bahan ayak tadi ke dalam telur...then putar ikut jam..perlahan-lahan..kalau boleh jangan putar kerap sangat. Cukup to make sure the almond sebati dengan putih telur itu tadi....then masuk separuh lagi bahan ayak.......putar lagi slow-slow and cermat. Then masuk lagi bahan ayak (dah 3 kali kan?) putar lagi...(oh! putar guna sudip khas eh? yang buat kek tu..jangan guna mixer....(tapi kalau degil nak guna jugak...silakan...)..then last sekali habiskan bahan ayak....putar lagi...and make sure betul-betul sebati....colorpun cantik........

kemudian...masuk dalam piping bag........dan pipe kan bentuk bulat ke dalam dulang pembakar yang dah di alas kertas pembakar.....kalau tak terror buat bentuk bulat...ambil acuan betuk bulat..tekap dalam tepung dan tekap kembali di atas kertas pembakar......sila buat.....anda akan dapat bulatan yang cantik......

dah pipe macarons tu.....sila kasi mereka-mereka ini berehat selama setengah jam......untuk kasi mereka tenang dulu sebelum didera di dalam oven......

setelah setengah jam....masukkan ke dalam oven yang dah ready panas.....
saya guna suhu 150 darjah......selama 15 minit...

dah masak..keluarkan dari oven.....jangan terburu-buru...biarkan macarons itu berehat lagi.......tungguh setengah jam...baru angkat itu macarons...macarons kalau menjadi...akan mudah di ambil dan tidak melekat pada kertas pembakar.....

then.....rasalah...dah oke....baru boleh letak filling atau jem....

KREDIT : kak netty noreen :)

ngs Mencuba membuat Macarons yang berlainan method
#psst...pssst...agak agak kalau eyka buat macarons raya nanti..
agak agak korang datang rumah eyka tak wey? :P

.....................................................................................


akhir kata selamat hari raya dari rumah eyka dan domo yang tercinta tau korang...
kalau rajin raya raya nanti datang laa blog eyka..mana tahu ada rezeki untuk korang merasa macarons kan kan kan? ;D

ikhlas dari orang yang mencintai kalian,

eyka & domo :)


okei eyka mau beredar untuk balikk kampung tercinta... yeahhh!! selamat hari raya korangg!! :)

okbai ^^

14 comments:

msredcheesecake said...

macarons...mabeles...buat ke raya nie? nak jugak...

selamat hari raya maaf zahir batin

Eyka said...

msredcheesecake: hahaha..klu buat nape? nak la teww~ takleehhh! wekk! hahaha:P

selamat hari raya juga :)

sory klu eyka ada terkasar bahasa tau ^^

Wanz Mejuez said...

dorayaki....?? hehehe

sdap aku penah makan... tpi tk penah try buat sndiri.. alang alang da bgi resepi baik wan try buat kan?? hehe

thanksss pinjam resepi jap..

Eyka said...

wanz mejuez: haha..buknn laaaa..ni macarons! hee:P

a'a...dah try buat bgi eyka sikit ek! hehe:P

Nur Intan Syafinaz said...

mcarons ni penuh dengan gula..hahaha..sape pandai buat mmg manislah org tu..
Slamat Hari raya eyka!

shahril said...

nk dtg umahh bby wat tauuu..ye yeyeyey..yahooooo

cikcimi said...

serbuk almond dgn cream tar tar tuh cane? urghh.
uma eyka kat ne? nak datang raye la cengini. :P

che sakinah said...

yeay.. sama la kita buat macarons utk raya.. tp belum sempat nak raya dah habis. hehehe

Selamat hari raya maaf zahir batin ye eyka :)

nah ni Sketsa Duit Raya dan Kad Raya dari saya :)

Muhd Fadil said...

kalau domo buat macaron, penyu tanak datang ah. lain la kalau domo buat nasi dagang.penyu kompem datang tauu..

Eyka said...

Nur Intan Syafinaz: kire eyka manis la tew kan kan? bhahaha :P

selamat hari raye jgk! :D

Eyka said...

shahril syg : tgokkk laaaaaaaaaa...wekkkk! hahaha:P

Eyka said...

cik cimi: ade jual kat kdai kek laa sygg..silaaa cariii tauuuuu..hahaa:P

*umah adee laa..tak leh bgi tau public nti kne culik! bhaha :P

Eyka said...

che sakinah: hahaha..mesti peberet kueh la teww~ tak bgi sikit pon..sentp japp..wuwu..haha:P

selamat hari raya jugak awak :)

Eyka said...

penyu: alaaaa...tak reti buat nsi dgang..faill laaa pnyu..domo gnti dgn spageti je laa ek? bhaha :P