Feb 7, 2011

eyka nak tegur jex..tak salah an?? hehe:)


okei korunk mesti da tahu kan eyka nak cecite pasal ape?? dem..dem... eyka bukan suke sangat bagi ceramah free bagai ini..tapi eyka suke kalau entri eyka kena baca dan dapat bagi otak korunk yang membaca ini berfikir kejap! okei..mesti ada orang kata eyka ini poyo je..
"bajet kitorang tak tahu legging itu haram pakai..bajet hot je nak jadi pendakwah bebas ini..ingat nak dengar kew..ko sape-sape ntah!".
.yes! eyka da agak da..biasa la itu minah..bila benda sudah menyakitkan hati eyka dan mata eyka..wajar la bagi nasihat...lu tak nak dengar sudah! ada eyka kesah! :)



wewittt!! dem...dem...korunk rasa cantik kew pakai macam itu.?? tak rasa macam sarung nangka kew @ pembalut plastik?? kalau kaki cantik tak pe la jugak..ini kaki macam gorilla..ada hati la nak pakai benda alah itu bagai..
eyka bukan tak suke sangat tapi macam agak tak sopan la pakai macam itu..eyka tak salahkan korunk kalau korunk suke pakai benda itu..kire korunk cakap benda itu sekadar fesyen..so fine..fesyen..tapi korunk rasa la kan..kalau si mak mertua ,or kau punye bakal mak mertua lalu sebelah korunk dan tengok korunk macam itu pakaiannya..agak-agak la an..korunk kena reject tak ek?? hehe:) 
*agak nice pertanyaan di situ..haha*

okei nak bagi lagi faham maksud eyka ini..eyka bagi satu hadis yang mengaitkan benda ini haram dan 
sangat sesuai untuk mereka yang tak suke dengar nasihat dan nak masuk api neraka cepat! hehe:)

Dari Abu Hurairah radhiyallahu ‘anhu, beliau berkata bahwa Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam bersabda, 


صِنْفَانِ مِنْ أَهْلِ النَّارِ لَمْ أَرَهُمَا قَوْمٌ مَعَهُمْ سِيَاطٌ كَأَذْنَابِ الْبَقَرِ يَضْرِبُونَ بِهَا النَّاسَ وَنِسَاءٌ كَاسِيَاتٌ عَارِيَاتٌ مُمِيلاَتٌ مَائِلاَتٌ رُءُوسُهُنَّ
كَأَسْنِمَةِ الْبُخْتِ الْمَائِلَةِ لاَ يَدْخُلْنَ الْجَنَّةَ وَلاَ يَجِدْنَ رِيحَهَا وَإِنَّ رِيحَهَا لَيُوجَدُ مِنْ مَسِيرَةِ كَذَا وَكَذَا

“Ada dua golongan dari penduduk neraka yang belum pernah aku lihat: [1] Suatu kaum yang memiliki cambuk seperti ekor sapi untuk memukul manusia dan [2] para wanita yang berpakaian tapi telanjang, berlenggak-lenggok, kepala mereka seperti punuk unta yang miring. Wanita seperti itu tidak akan masuk surga dan tidak akan mencium baunya, walaupun baunya tercium selama perjalanan sekian dan sekian.” (HR. Muslim no. 2128)


tudung pon same sekarang ini..banyak yang eyka tengok suke pakai tudung sebab fashion ja..okei eyka tahu la banyak fesyen tudung sekarang ini...tapi agak la der..kalau nak pakai tudung sebab fashion berhenti la pakai..buat malu kaum macam eyka jex...eyka bukan nak bajet hot tapi sila tengok bawah ini..


korunk rasa nice kew pakai macam itu..??hehe:)

 so ciutt an?? hehe:) 
eyka tulis ini bukan nak sakitkan hati mana-mana pihak..eyka suke menulis dan eyka suke hati eyka ini di dengar..
prinsip eyka senang..semua berhak nak bersuara..tak kesah la dia itu sape der.. asal dia bagi benefit dekat eyka..eyka terima seadanya..:)


sebelum terlupe eyka nak selitkan video ini..




harap korunk tak kesah..chill ek! hehe:)




nice kata-kata: dunia dah akhir zaman kena ke macam ini?? macam mane nak survive kalau hidup asyik ikut fashion ja...dem..dem..dem..

84 comments:

ejulz said...

waaaa.. menarik2.. haHa

bagi ejulz, sebenarnya x salah berfesyen tapi kene pada tempatnya dan tidak melanggar batas cara pemakaian.. cth: perempuan dilarang menampakkan bentuk badan..

Eyka said...

ejulz: wah2~ eyka sokong awkk jugk!! hehe:)

liyana said...

betul2!!!
kadangkala.....pelik jugak...pakai tudung tapi bj sendat giler...
nk kata diorg tak tau..actually, diorg tau but wat2 tak tau..sebab rasa cantik kot....rupanya indah kalau ada perasaan malu...kan?

Eyka said...

liyana: betul2..eyka suke kalau perasan malu 2 bertapak terus dlm hati eyka ni...hehe^^ betul2..eyka sokng awk!! ^^

Hashira Yusoff said...

sokong ape yg eyka utarakan ni 100%!!
berfesyen sekali pun ada batasnya..ada hadnya. mcm sy pun, sy mnaku sya gila fsyen tapi batas2 tu kna jga.. nak pakai shawl pakai la tapi ciri2 ttup aurat tu ada x. mesti kna ada c0z kita kluar dgn berpakai tidak mnutup aurat, satu lgkah satu d0sa..so kira brp lgkah yg kita dh mnapak, brp byk d0sa yg kita dh buat. :D

terjah! -> shopping maniac!!

Eyka said...

eyka sokong awkk!! eyka pon suke fashion gak taw! hee:)

nub said...

ghope org x pakai seluaq jaa org pakai legging.. haha

Eyka said...

ntah la..sebab senang kena pukoi kot..nmpak bekas ckit! hahahaXD

A.s.t.i.n.a said...

gud ika! teruskan...

nUmara... said...

hi eyka...
org kate, berfesyen,berfesyen jugak.. tapi biarla berpada-pada.... lawa2 jugak, tp xmo ke cipta rekod lagi lawa dengan tuhan.. :)
nanti ade plak yg kate "lantak aku la, kubur masing-masing!"
memang la kubur memasing, tp xkesian ke kat ayh kamu, abang2 kamu, adik2 lelaki kamu, suami kamu....?

Eyka said...

astina: mecasih awk..hehe:)

numara: eyka sokong statement awk 2..eyka kesian jugk laki-laki yang tgok benda harm 2..eyka jadi sedih..T.T

Cik TeN10 said...

setuju dgn eyka!.. pakai seluar mcm tak pakai seluar.. terlampau taksub dgn dunia fesyen sampai lupa tujuan sebenar berpakaian..

kesian jugak dekat kaum lelaki.. ingt diorg xde perasaan ke bl tgk pmpuan pakai cmtu..

tu pndpt sy lah.. (",)

Hanis Manis said...

like this.

i'm a nobody to say this sebab i sendiri pon tak bertudung. tapi kalau yang dah memang bertudung tu buatlah cara bertudung ye dak? kalau nak sangat pakai mcm tu, baik bukak tudung. tade lah perempuan2 lain yang bertudung dpandang rendah ye dak? :)

bila sampai time i nanti, i akan tutup betol betol. :)

Eyka said...

cik ten10: nice la ten1o..eyka suke pendpt awk..dn eyka sokong 100%..heheXD

hanis manis: betul-betul..eyka suke lagi org yg xpkai tudng sb dy jujr dgn dri sndri dri yg pakai tudung pakai suke n ikot fashion..bukan eyka benci sgt cume eyka xsuke pompuan pakai tudung macm eyka di perkotak katik an..heheXD

moga2..bila time awk sampai eyka doakn awk berjaya pakai yang sopan smpai bila-bila..amin..:)

safura zahari said...

akak rasa kalo nk berfesyen pon biar lah beragak.kalo dh mcm kt pool td tu.melampau.bek bukak je jilbab tu

ruby zaizi said...

sy pon xsuke pompan pakai legging..and insyaallah sy xkn pakai legging ni even trend yang pling meletop pon xkn pakai jgk!

Eyka said...

safura: betul2..eyka sokong akak..:) eyka sangat sedih tgok benda 2..huhu..T.T

ruby: moga2..eyka pon macm awk..amin..:)

Hanis Manis said...

kadang kadang kesian dekat orang orang bertudung yang lain. disebabkan sikit, habis semua diperkatakan. i dah biasa dengar macam tu. contoh macam bila dating, perempuan pakai tudung berpeluk2. hmm, habis semua yang bertudung dikatakan hipokrit tak bermaruah, memalukan nama islam. kesian.

lagi satu yang i selalu dengar dari yang tak pakai tudung ni, "perempuan yang betudung tak semestinya baik."

hmm, yang bertudung tak semestinya beriman. tapi yang beriman tentunya bertudung. betul? :)



amin!

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

GKSB pernah tgk org yg demok tapi pakai legging pastu pakai tudung...


huh sangat huduh ok

Eyka said...

GKSB: tau xpe! sgt huduh..eyka pon pernh jumpe taw..iskh2~hehe:)

-telordibasuh- said...

haha..sgt seksi...

Eyka said...

hanis manis: betul2..eyka sokong statemnt awk 2..nice..:) tapi eyka rase ramai ckap "eleh! kau pkai tudung bukan mesti kau baik pon!.."
okei itu eyka xnafikan..tapi itu eyka rasa setengah jex..bukan semua..huhuhu..T.T

Eyka said...

telor: hahaha..agak la awk..sedih taw! T.T

sitihanisahali said...

memang mympah tgk org pakai..lagi-lagi yg bertudung..dieorg tak au ke konsep aurat yg sebenar?macam menghina je...geram btol!

sitihanisahali said...

memang mympah tgk org pakai..lagi-lagi yg bertudung..dieorg tak au ke konsep aurat yg sebenar?macam menghina je...geram btol!

sitihanisahali said...

memang mympah tgk org pakai..lagi-lagi yg bertudung..dieorg tak au ke konsep aurat yg sebenar?macam menghina je...geram btol!

Eyka said...

awk jgn spam byk kali..heheheXD sbar2..eyka pon xsuke! hate dat! T.T

! Encik Nakal ! said...

adehhh~~~mcm2 la skrg ni..n3 ni membuatkan nakal berfikir sejenak,cm na la nk cari calon isteri


hakhakhak

Eyka said...

nakal: hehe..bgus kan eyka ni..hahahahaXD dem..dem.. boleh la wat entri bru an nakl..hehe^^

AIMAN said...

nampak memang la macam moden, tapi salah konsep. heh
=)

Eyka said...

aiman: betul2..sokong!! hehe^^

: husna : said...

wah! best entry gini. terbaik la :)

husna setuju sgt2... fesyen2 sebeginilah yg merosakkan umat islam sekrang ni. berpakaian tetapi mendedahkan aurat.

cik ungu said...

haha..striking gila kot warna2 pakaian diorang. Kalah trafik lite~


saye takdela alim sangat, tapi memang tak berkenan langsung gaya legging. legging sama mcm pakai selendang sangkut kat bahu. baek tak payah pakai.

Eyka said...

husna: hehe..mecasih sokong eyka!! ade geng! hehe:) eyka pon xsuke! huhuhu..T.T

cik ungu: taw xpe! hahahaXD
sme la mcm eyka..eyka lgi la xalim..brutal lagi ade la...hahahaXD tapi memg teruk an?? sedih..huhuhu..T.T

Zulfahmi Abidin said...

aku nk tegur org mcm nie aku lelaki.so ko tegur tuh bagus lah.^_^

Eyka said...

mecasih la..hehe:) ala..ok pe kalu laki men tegur2 gak! heheXD

combi said...

betol betol . nta pape pkaian zaman skrg

combi said...

betol betol . nta pape pkaian zaman skrg

gigiAriEma said...

gilarr arhh...
anak hitler pn mrah nih..haha..
marah trok lak tuh..hahaha
sukung eyka!!hehe..peace~~

Eyka said...

combi: mecasih sokong eyka!! yeyeye..ade kwan! hehe:)

gigiaku: wah2~ dasyt an awk??hahahaXD
yeyeye! mecasih sokong eyka! hee:) peace~:)

bun said...

yang bek kiter ikot

yang buruk tuh,campak la jaoh-jaoh

Eyka said...

bun: nice statement..simple!! suke:)

tia said...

hahaha! cam gampang kot! hahahaha!

Eyka said...

tia: tau xpe! hahahaaXD

cokLed caNdy :) said...

salam.hi. ini pada pendapat cc la... cc seorang yg bertudung..dan kadang2 hilang jugak tudungnya. (mungkin faktor iman yang belum kuat dan jiwa remaja)
pada pemikiran cc sebenarnya..

1.org yg bertudung dan memakai legging lebih elok drp org yg xbertudung dan pakai tak cukup kain.nampak lengan o sebagainya.
2. org yg bertudung(menutup aurat) dan berperangai kurang elok lebih baik drp org yg tidak bertudung dan berperangai juga tidak elok.

xboleh nak cakap yg bertudung mesti perfect dari segi agama o pe sebab mereka juga manusia biasa. Perempuankan ada 9 nafsu..
tapi yunk, yg bertudung dah tentu ikut suruhan Nya. Biar la berlegging sekalipun atau berperangai teruk tai dia dah ikut suruhan allah yg satu tu...yg lain teruk2 dia buat..tu masuk kat dosa lain pulak..

*saya pemakai legging tapi memakainya bersama dress bawah lutut,bertudung dan bersama cardigan. Tapi saya xsuka mana2 perempuan yg brtudung o xbertudung, kurus o gemuk yg pakai legging bersama t-shirt pendek.. =__=''

*kat sini juga nak cakap.sebenarnya tak ada istilah terbuka pintu hati or hidayah utk memakai tudung. Sebab dah ternyata rambut itu aurat, suruhannya dah ada dalam al-quran. tak kan nanti kat akhirat, kita nk ckp dgn tuhan yang kita belum dpt hidayah utk bertudung..kan? renung2kan la..
saya juga sedang betulkan diri saya..dan sedang menasihati diri sendiri :) sama2 lah kita memperbaiki kelemahan diri..kuatkan iman dan dekat diri kepadanya..insyaallah..amin.. ;)

yg ikhlas dari hati.

Eyka said...

cokled candy: wah2~ pnjg giler entri..eyka xmention sape2 la awk..eyka cume xsuke jex..eyka just bagi pendapat..:)

cik BB said...

sakit mata jek nengok org pakai gitu..
huhu..plez,,iye pon nak pakai..
pakai dok dalam bilik ke dok rumah ke dah la..xmo la tayang kat org..
sadis tol

FaizFizy39 said...

pomp kene sedebak. haha. tapi bukan dekat FFR. hehe. sape yg makan cili terase lahh. haha. yg pengang pelampung tu mmg cun XP

cokLed caNdy :) said...

eyka..hahaa..opss..trlbih sdah..hmm...xprsan trpanjang..hehee ;)
owh..xkisah pun..yela masing2 punya padapat masing2..sy pn kuarkan pndapat sndiri.. so xde hal la..:) <3

Eyka said...

bb: tau xpe bb..skit mte ni tgok..bernanah jap! huhuhu..T.T

faiz: haha..tau xpe! hee:) memg cun pon..nak ngort bole la..dy single! hahaXD

Eyka said...

cokled candy: betul2..eyka sokong awk jugk..sb stiap org lain..pendapat pon msti la lain jgk~ hehehe:) mecasih dtg blog eyka..ckap awk yg pnjg kat ats 2 memang ksi otak jem eyka ni jalan la awk..terbaik la! hee:)

Miss Dill said...

aduh. seksa mata tengok akak kat taman tema air tu.

boleh berfesyen. tapi biar la bertatasusila. jaga adab. jaga nama baik. jaga agama.

Miss Dill^^

Eyka said...

miss dill: betul2~ eyka sokong! :)

nazirulhazwan~ said...

okeyh, sila terase pada yang patut terasa.hauhahaha

Eyka said...

nazirul: hahaha..sokong!! hahahaXD

farysa said...

farysa tak pernah kisah pun sbenarnye
cuma bila yg pkai tudung pun nk pakai legging jgk
tu mmg rsa nk bg penampar la
buat penat pkai tdung kalau bwh pakai mcm tu

Nadia Mashuri said...

setuju sangat!!!

Eyka said...

farysa: eyka pon xkesah sgt macm awk..tapi sb dy pkai macm 2..yg eyka terambik port ckit! hahahaXD

nadia: mecasih la sokong eyka!! yeyeye..ade geng! hee:)

Ryna Tri Asmara said...

eyka~ kakak sokong entri ne :) even kakak pakai tudung kadang² ja, but still, kakak tau pakaian apa yang sesuai kakak pakai time bertudung.

sebab everytime kakak pakai tudung, kakak terasa macam imej perempuan bertudung tu kakak bawa tau. so kakak kena la jaga pakaian/tingkah laku semua. sebab kalau kakak buat benda yg nda senonoh, pasal kakak sorg ja, satu malaysia pny gadis bertudung yang kena bala x(

and about the leggings, i guess, memang nda sesuai pakai la. especially bila kita bertudung. sebab leggings tu ketat sangat. tapi bukan leggings ja tau, jeans² ketat pun kena elak.

entah la. even kakak yang nda selalu bertudung pun pandai sakit hati tengok perempuan macam tu. tapi kakak pendam ja. nanti kalau tegur pun, mesti kakak kena balik. hahahaha~

but nice entry btw :D

Eyka said...

ryna: mecasih taw kaka..eyka suke pendapat kaka ni..sokong jgk!! hehe:)

xpe la kaka kalau nak luah kn pendapat..semua org berhak suarakan pendapt msing2 la kaka..hehe..anyway..thanx taw kaka..drop komen pnjg ni~ nice:)

Anonymous said...

Pakaian juga melambangkan eeemannnn..kan kan kan..this entry is nice!keep it up gel :)

H.A.N.I.S said...

yeahhh~ setuju gn eyka~~ dah la pkai mcm tuu..tp pkai tudung pulak..ish3..tercemar habis semua~

menarik entry nie... :)

Mra Mastura said...

suke n3 ni. sangat2..
same lah,mra pn kdg2 je pakai tdg..tp mra still tau ble pki tdg,mra pki btul2.. xde la mnat nak pakai legging n shawl sbb pendek n ketat sgt. sbb xlawa.. tgok org len pakai aje.. ayaaa.. kalau dye mmg kurus, mmg xde effect la kot pakai sume tu pn longgar2.. -___-" yg ketat2 aje xbest tgok nye..

ciK fLower meLawEr said...

adess!! maknusie tp xper la kite nie wajib betol an :))

Eyka said...

hanis: betul2~ eyka sokong awk!! mecasih ek! hee:)

mra mastura: mecasih..:) tau xpe..skit mte aw!! huhu..T.T

anonymous: mecasih bagi komen dekat entri eyka ni..walaupn eyka xtaw sape awk..tapi eyka tetp nak mecasih dekat awk sb sudi bace blog eyka dgn entri eyka yg ni..arigatoo!! :)

Eyka said...

cik flower melawer: bise la 2..semua manusia sering lupe..eyka cume ingtkn blik ja! hehe:) mecasih awk sudi singh baca n drop komen..hee:)

*cimOt* said...

aq pon ada sentuh gak pasal fesyen tudung ni..mai la komen sikit..

TUDUNG TERCEKIK

BONGGOL UNTA

AH7 said...

yang gmbr paling bawah xleh di maafkan lgsg...baik xpyh pkai tudung klau cm 2 rupenye...

ainna said...

ien suke entri sis eyka kali nie . kdg2 ien pon rimas jgak tngok sesetengah perempuan yg pakai tdung tp ble tngok tngok bju dye ketat n pakai legging lg . ien rse ta slh klau na berfesyen tp klau berfesyen nmpk bntuk bdn , baek telanjang trus kn ..?? btw , nice entri .. =)

r-5 said...

uwah3 suka la ada perempuan macam kamu sanagt prihatin kepada kaum sendiri, sangat sayang akan mereka sehingga buat satu post untuk tego2 mereka~ tabik sama makwe ni~ harap2 la makweku nnt pon berpikiran macam kamu jadi tak lah senang terpedaya dengan propaganda yahudi. huhu. tabik2! salute spring berpusing macam gasing~ hehe. :)

Umar Faruq said...

hahaha.. terbaek gler vid tuh!!
i like pmpuan yg pakai legging..
blh tgk org bogel sukarela depan mata.. cuci mata woo..
haha..
orait.. aku mengaku aku jahat..
kalau aku gi rogol org yg pakai legging tuh sah2 aku yg dipersalahkan padahal dye "bogel" dpn aku.. tp its okay, aku normal lg.. xde la smpi nk rogol btol2..

penyisir rambut said...

owh man!!
malu nye sy sbgai pompuan...

Eyka said...

cimot: eyka da komen da entri awk..dua2 nice..eyka harap awk xmarh eyka..itu based pendapat eyka only..hee:)

AH7: btul2..eyka sokong awk 100% !! hehe:)

Eyka said...

ainna: btul2..eyka pon same pendpt dengn adek..ce dyorg pakai elok2..ade kena maki bagai..kompen xde punye..~ believe me..hee:)

r-5: wah2~ mecasih la~ jgn byk salute la awk..t terbakar muke eyka ni malu macm mane! sush nanti..hahahaXD..moga awk dapt yang macm awk nak 2..eyka xleh ambik awk..eyka taken sdah~ hahahaXD *muke shy2 cat..haha*

Eyka said...

umar faruq: nice punye statement..berani mati siot! hahahahaXD tapi eyka stuju dengn awk..sb kan benda ni la rogol berleluasa..anak2 haram pon byk lahir..
nice nasihat: kalu awk xtahn sgt..g kawen la ek..cerah mse depn uolss..hahahaXD

penyisir rambut: same la macm eyka..eyka pon malu sebenrnye..tapi just bagi pendapt..eyka trus ilang rase malu nk bersuara..voice itu perlu untk know you are! :)

sab said...

entri menarik. thanks :)

awek retro said...

best..tapi..awek tak tao nak comment..betol ckp ika..tp nt takot silap cakap plak..
klo puji..dorang kembg..salah..bile tegur..cmnie laa..yg ditegur pulak yg disalahkan..
syabas kt eyka coz da branie bersuare..k..

Eyka said...

sab: thanx jugk awk dtg singh~ hee:)

awek retro: ala..say jex outload..kite berhak bersuara nk tahan kite punye pendapt! try cube test..kompen win~hehe:)
mecasih sb sudi drop komen n dtg blog comot eyka ni~ hee:)

Umar Faruq said...

hahaha.. mmg nak kawen dah pown.. dalam perancangan da nie.. tp still study lg kan.. so kne tahan dlu..
btw, kalau sesape rase nak pakai legging tu jgn la lalu dpn aku k.. hahahaha

Eyka said...

umar: hahaha..bgus la..amin..:) wah2~ kena beware la mcm ni..sermm..hahahaXD

r-5 said...

Eyka: xpe haha. taken sudah ke? alorh! semoga berbahagia. hik3. takpe harap2 jmpe la mcmcik eyka ni. tp bkn skrg kot. 2 ke 3 thun nnt. hak3

Eyka said...

r-5: mecasih taw awk..hehe:) moga2 la awk..eyka doa awk..hee^^

amin...:)

Putri Zara Sofea said...

hohoho ~~ entri ni cam menarik je nak komen. hehe. same la. x stuju tgk deme sume pakai cenggitu. x sopan. tau la lawa sekalipun jgn ar tunjuk2 an? x bek merangsang nafsu setan je... huhu..

Eyka said...

putri zara: hahaha..da komen cni rupanye~ :) a'a...sdih eyka tgok aww~ T.T