Nov 1, 2010

renung-renung an dan selamat beramal..haha^^

Manusia - Eh, dah subuh dah?
Malaikat - bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu .....
Syaitan - Alahhhhhh, kejaplah, ngantuk ini...awal lagi nie?.zzzzzzzz

Manusia - Nak makan, laparlah ??
Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah... ..
Syaitan - Ahh, tak payahla... dah lapar ini !! mmm..sedapnyaaaa? .....

Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?
Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat..
Syaitan - Ehh, panaslah, takde style langsung, nampak kampung!!!

Manusia - Alamak, dah lewat!
Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat..
Syaitan - Ahhh?awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X, punchkanlah?

Manusia - Azan sudah kedengaran.. .....
Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan
Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi nieii?.

Manusia - Eh, eh... tak boleh tengok ini, berdosa...
Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan mengetahui !
Syaitan - Perggghh... best tu... . rugi ooo kalau tak tengok nie..

Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa
Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..
Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantaklahh? ...

Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain
Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihatil ah sesama kamu..
Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2... pandai2lah?




Manusia - aku telah berdosa..
Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu,sesungguhnya Allah Maha Pengampun. .
Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... lagipun muda hanya sekali....rugila. ...... (kalau sempatla)

Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!
Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu .....
Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh?

Manusia - Uuhhh?letihnya arini..tak solat lagi nieee?.
Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu...
Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku,kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat (jangan mimpilah!) untukmu....

Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :
1. Anda - Patutke aku biarkan cite ini tetap dalam ingatan aku.
2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal (Forward cite ini)
3. Syaitan - Tak payahlah sebuk2..



pssst..pssst..so eyka decided nk jdi malaikat..2 yang eyka forward cite n kt korang..hahahha^^

(ada kne mngena kew bnde n?? haha=.=")

14 comments:

blog untuk renungan aq je said...

huh.....sy asyik klah ngn setan je.........
sedih3

AdiaLuze said...

ni mcm intipati email2 yg akk slalu dpt jee...Ehek..

Tp bgs la kalo nak mewar2kan dan menyampai2 kan dgn niat ktn Allah..Alhamdulillah...

Eyka said...

sian awak an blog renungn..hee:)

adia luze: hehe..sme kew?? eyka nk share jex la awk..hehe:)

nurin adilla said...

hahaha....pic yg bawah tu bajet malaikat la tu ye....hahahaha

Eyka said...

nurin adilla: ye la kot!hahaha:)

blog untuk renungan aq je said...

sering terlupa jeeeeeeee

deeya_shouranlee said...

hehehe... salam kenal.. cumel blog!!
nie pengalaman sendirik ek?
terasa lorh.. insaf2x.. astaghfirullah al-azim...
=)

Eyka said...

blog renungn: sme la kite..hehe^^

deeya_shouranlee: salam knal..hehe:)

a'a.. insaf..=.="

AreDa said...

thanks untuk ingatan ni

Eyka said...

areda: no problem..:)

DuniakuAbstrak said...

T__T

Jelly Beku said...

CONTEST JELLY BEKU IS ON!!!! Meh ar join :)

PinQib said...

wuhuuu.. da follow blik.. nnt qib drop lg yer. exam la sayng..^^

Eyka said...

pin qib:okei2..hehe:)